Babyboxen, wat moet je allemaal weten?

  Hoe weet ik dat mijn babybox veilig is?

  De babybox moet voldoen aan de nieuwste Europese normen. Voordat je een babybox koopt, kijk dan of de babybox gecertificeerd is.

  Hoe kies ik de juiste babybox?

  Er zijn enorm veel merken en modellen babyboxen op de markt. Maar waar moet je op letten als je een babybox zoekt? Wil je een inklapbare babybox, een ronde of toch een met zo’n handige lade?

  Hieronder vind je verschillende tips om de juiste babybox te vinden voor jou en je baby! De belangrijkste tips staan hier onder.

  Veiligheid boven alles

  Natuurlijk heb je het hele huis al veilig gemaakt voor je kind: scherpe hoeken en stopcontacten zijn afgeschermd en kastjes kunnen worden vergrendeld. Maar ook de box zelf moet natuurlijk veilig zijn: je kind mag er niet uit kunnen klimmen en er mogen geen lichaamsdelen bekneld kunnen komen te zitten.

  Controleer daarom altijd of de babybox voldoet aan de laatste veiligheidsnormen. Babyboxen uit de bekende winkels zijn vaak in orde, maar op de tweedehands markt kun je verouderde, maar ook ondeugdelijke en zelfs ronduit gevaarlijke babyboxen tegen komen. Een gewaarschuwd ouder telt voor twee!

  Praktische accessoires

  Volgens de verkopers zijn natuurlijk alle accessoires handig, maar ga voor jezelf na wat je echt zult gebruiken. Een verstelbare bodem vonden wij zelf wel praktisch: zo kun je de babybox langer gebruiken. Als je kindje zelf kan zitten, zet je de bodem op de laagste stand. Lades, daarentegen, geven de box een mooier uiterlijk, maar het speelgoed eindigt meestal in de babybox en niet in de lade. Ook hebben we goede ervaringen met babyboxen met zwenkwieltjes, zodat je de box eenvoudig kunt verrijden. Inklapbare babyboxen zijn duurder, dus bedenk goed hoeveel je dit gaat gebruiken.

  Babyboxen zijn meestal niet standaard uigerust met boxmatrassen of boxkleed. Toch zijn de goede boxmatrassen bijna voor uw baby onmisbaar want uw kindje brengt in de box veel tijd door.

  Nieuw of tweedehands?

  Een goede babybox is vrijwel onverwoestbaar. Ze worden dan ook vaak tweedehands aangeboden. Het is bij tweedehands baby boxen belangrijk extra op de veiligheid te letten. Is het een ouder model van een bekende fabrikant? Aan welke Europese normen voldoet de babybox? Is de baby box nog onbeschadigd en vooral: zitten er geen splinters aan?

  Maat, kleur, materialen en design

  Hiervoor geldt natuurlijk dat over smaak niet te twisten valt. Er is voor vrijwel elke smaak een babybox te vinden. Wil je de babybox later goed kunnen doorverkopen, dan is het vaak handig een tijdloos model van een bekend merk aan te schaffen.

  De meeste boxen zijn minimaal 80 x 100 cm, wat geschikt is voor een kindje tot circa zes maanden. Daarna hebben ze meer speel- en bewegingsruimte nodig. Qua materiaal is er van alles te koop. Let alleen bij zachter hout op mogelijke splintervorming. Inklapbare logeerboxen zijn praktisch om mee te nemen naar familie, vrienden en voor op vakantie.